Raport proiectului de lege privind conducta Nabucco


011711491634475219Comisia de industrii şi servicii a formulat raport cu amendamente proiectului de lege cu privire la unele măsuri necesare pentru lucrările de dezvoltare a Conductei de gaze naturale Nabucco, urmând ca proiectul să fie înaintat spre dezbatere şi adoptare în şedinţa de marţi a Camerei Deputaţilor, a informat preşedintele comisiei, Iulian Iancu.
“Comisia pentru industrii şi servicii a dat aviz unui proiect care este aşteptat de noi toţi, un proiect care ajută România în mod substanţial în diversificarea surselor în alimentarea cu gaze naturale. Practic, se promovează o lege dedicată acestui proiect în dorinţa de a accelera toate operaţiunile privind executarea şi funcţionarea cu Transgaz, partener deplin în cadrul companiei de proiect Nabucco”, a precizat deputatul PSD.
Iancu a explicat că legea face “referiri exprese privind modul de obţinere a autorizaţiilor, responsabilitatea asupra eliberării autorizaţiilor, termenele de eliberare, modul de execuţie, suprafeţele de siguranţă în vederea exploatării, durata pentru care se acordă superficiu, adică 50 de ani”.
Întrebat care vor fi proprietarii companiei “Nabucco România”, Iancu a răspuns: “Nabucco România va fi reprezentată de către Transgaz şi implicit responsabilitatea financiară revine Ministerului de Finanţe, cu alte cuvinte, este Guvernul României, statul român”.
Totodată, acesta a precizat că pentru realizarea proiectului legea prevede şi “exproprieri, acolo unde este cazul, însă respectând în totalitate drepturile proprietarilor, cu despăgubire la justă valoare”.
Iulian Iancu a mai subliniat că pentru derularea cu celeritate a proiectului, legea care va intra marţi pe ordinea de zi a şedinţei de plen spre dezbatere şi adoptare prevede ca autorizaţia de construcţie pe care o vor da consiliile judeţene să fie eliberată în termen de 15 zile.