Textul Legii restituirii proprietăţilor a fost convenit cu CEDO


imagesPremierul Victor Ponta, a anunţat că guvernul va iniţia procedura de asumare a răspunderii pentru Legea restituirii proprietăţilor, după ce textul final a fost convenit cu CEDO.
“S-au întors colegii mei de la Strasbourg şi miercuri venim în Guvern şi ne angajăm răspunderea pentru Legea retrocedărilor”, a declarat Victor Ponta.
El a precizat că Legea retrocedărilor este o problemă a României, şi nu una a USL.
La 25 aprilie 2012, guvernul român a cerut o prelungire cu 9 luni a termenului stabilit. La 5 iunie 2012, Curtea a hotărât să accepte cererea, amânând termenul până la 12 aprilie 2013.
Printr-o scrisoare din 20 martie 2013, guvernul român a cerut CEDO o nouă amânare, de o lună, a termenului sus-menţionat.
În mai multe dintre procedurile sale precedente de decizii-pilot, CEDO a dat curs cererilor guvernelor privitor la prelungirea termenelor de punere în aplicare a unor măsuri cu caracter general apte să rezolve o problemă de ordin structural.
În această speţă, termenul acordat iniţial autorităţilor române, ca şi prima prelungire a lui, luau deja în considerare faptul că acestea întâmpinau dificultăţi în elaborarea şi punerea în aplicare a măsurilor generale pentru soluţionarea problemei restituirii bunurilor naţionalizate.
Având în vedere durata scurtă a amânării cerute şi faptul că guvernul român s-a angajat să consulte Comitetul Miniştrilor pentru a integra în proiect eventualele observaţii ale acestuia, Curtea a acceptat solicitarea executivului de la Bucureşti.