Certificatul de atestare fiscală în 2013


ANAFÎn Monitorul Oficial nr. 185 din 3 aprilie 2013, ANAF a publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 393/2013 pentru modificarea si completarea OMFP 752/2006 privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscală pentru persoane juridice şi fizice, a certificatului de obligaţii bugetare, precum şi a modelului şi conţinutului acestora.

Astfel, potrvit ordinului, organul fiscal competent pentru administrarea creanţelor fiscale datorate de contribuabili are obligaţia de a elibera certificatul care atestă modul de indeplinire a obligaţiilor de plată a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor venituri în următoarele situaţii:

a) la solicitarea contribuabililor, prin depunerea unei cereri de eliberare a certificatului de atestare fiscală;

b) la solicitarea autorităţilor publice, în cazurile şi în conditiile prevăzute de reglementările legale în vigoare, prin depunerea unei adrese de eliberare a certificatului de atestare fiscală;

c) din oficiu, în situaţia în care se schimbă competenţa de administrare a creanţelor fiscale, ca urmare a schimbării domiciliului fiscal sau a altor situaţii prevăzute de lege;

d) la solicitarea deţinătorilor de părţi sociale la o societate comercială, prin depunerea unei cereri de eliberare a certificatului de atestare fiscală.