Reducerea taxelor consulare în redobândirea cetăţeniei române


download (3)Eugen Tomac, deputat PDL şi preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, propune într-o iniţiativă legislativă micşorarea cu 90% a taxelor consulare percepute pentru perfectarea oricărui act în procesul de redobândire a cetăţenei române.
Circa 40 de parlamentari din întreg spectrul politic au subscris propunerii legislative prezentate de Tomac în cadrul dezbaterii “27 martie 1918 – Unirea Basarabiei cu România, model pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, dezbatere organizată de Platforma Civică Acţiunea 2012, în parteneriat cu Centrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni şi Consiliul Mondial Român, cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
“Legea 21/1991 a cetăţeniei române menţionează procedura de redobândire a cetăţeniei statului român pentru persoanele care au pierdut acest drept fără voia lor, dar şi descendenţilor acestora până la gradul II inclusiv. După redobândirea cetăţeniei române urmează procedura de obţinere a actelor de stare civilă, procedură care se poate efectua şi la oficiile diplomatice şi consulare ale statului român din ţara unde solicitantul îşi are domiciliul şi astfel devin aplicabile taxele consulare(…) Venitul mediu al cetăţenilor din R. Moldova este de circa trei ori mai mic decât al cetăţenilor din România şi de 10 ori mai mic decât al cetăţenilor UE. Este evidentă disproporţia dintre cuantumul taxelor raportate la venitul mediu”, se precizează în expunerea de motive a propunerii legislative.
Eugen Tomac menţionează în proiectul de act normativ că, pentru evitarea acestor taxe, cetăţenii care au redobândit cetăţenia renunţă la serviciile consulare şi se deplasează la oficiile autorităţilor de pe teritoriul României a căror activitate este practic blocată de volumul mare de lucrări consulare.