Parteneriat între M.S. și A.R.P.I.M.


facturiMinisterul Sănătăţii a semnat un protocol cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), care are ca principal obiectiv garantarea accesului pacienţilor la tratamente în anul 2013.
Protocolul abordează principalele problematici ale industriei farmaceutice inovative în România, cum ar fi, metodologia de stabilire a preţurilor, taxa clawback și actualizarea listei medicamentelor compensate şi gratuite.
Până la sfârşitul lunii martie se va finaliza metodologia de introducerea de noi medicamente pe listă, astfel încât de la 1 iulie 2013 pacienţii să poată avea acces la medicamente de ultimă generaţie care sunt disponibile în Europa de mai bine de 6 ani. De asemenea, începând cu 1 iulie 2013 actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite se va face periodic la fiecare 180 de zile cu noi produse.
În ceea ce priveşte taxa clawback, Ministerul Sănătăţii împreună cu ARPIM au agreat continuarea discuţiilor în anul 2013 pentru adaptarea acesteia, astfel încât în 2014 să fie sustenabilă economic pentru ambele părţi.