Avizarea proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea CES


downloadGuvernul a avizat proiectul de lege cu privire la organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social şi a transmis Parlamentului actul normativ, spre aprobare.
La moment, organizarea şi funcţionarea CES sunt reglementate prin Legea 62/2011 – Legea Dialogului Social.
“Prin prezentul proiect de lege se propune reglementarea distinctă a organizării şi funcţionării Consiliului Economic şi Social, fiind abrogate prevederile corespunzătoare din Legea 62/2011, Legea Dialogului Social”, afirmă Guvernul.
Executivul precizează că pentru eliminarea unor confuzii de interpretare în procedura de desemnare a reprezentanţilor organizaţiilor sindicale şi patronale în CES, în proiectul de lege este arătat că fiecare organizaţie sindicală sau patronală reprezentativă la nivel naţional are dreptul la un loc în Consiliul Economic şi Social.
Totodată, pentru o acoperire cât mai largă a intereselor dezbaterii civice cu privire la situaţia economică şi socială din România, Guvernul precizează că au fost extinse domeniile de competenţă ale CES.
Proiectul presupune şi că funcţia de secretar general al CES nu este publică.
Victor Ponta s-a întâlnit cu membri ai Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social. Sindicaliştii au arătat că forma proiectului de lege privind CES care a fost convenită în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii le-a provenit într-o altă variantă decât cea promovată iniţial.
Aceştia au precizat că la aceste discuţii au avut observaţii majore legate de posibilitatea desemnării unui membru pentru fiecare organizaţie care face dovada reprezentativităţii iar diferenţa până la 15 membri de fiecare parte – sindicate şi patronate – să fie acceptată prin protocol sau prin vot.