Regulamentul CNMI


stirbey9
În conformitate cu prevederile art. 30 alin. (4) şi ale art. 34 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice (CNMI) este organism ştiinţific de specialitate, fără personalitate juridică, cu rol consultativ în domeniul protejării monumentelor istorice, care funcţionează pe lângă Ministerul Culturii, potrivit regulamentului aprobat prin ordin al ministrului culturii.

Comisiile zonale ale monumentelor istorice funcţionează ca organisme ştiinţifice de specialitate descentralizate ale Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, fără personalitate juridică, cu rol consultativ în domeniul protejării monumentelor istorice, ale căror reguli de funcţionare sunt cuprinse în regulamentul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.
Foarte importantă în acest context este includerea prevederilor ce au drept scop evitarea conflictelor de interese, pentru membrii CNMI, membrii  secţiunilor acesteia şi cei ai comisiilor zonale care, pe perioada exercitării mandatului, nu pot desfăşura activități profesionale de pregătire şi/sau elaborare a documentaţiilor supuse avizării organismelor ştiinţifice din care aceștia fac parte.
În acest scop, membrii CNMI, ai secţiunilor de specialitate ale acesteia și cei ai comisiilor zonale ale monumentelor istorice vor fi obligaţi să semneze,  în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la numire, dar nu mai târziu de prima ședință, o declarație de confidențialitate și de imparțialitate – refuzul semnării atrăgând pierderea calității de membru.

Ordinul de aprobare a Regulamentului CNMI se  publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.