Noua lege a restituirii este ţinută în secret


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Cu doar o săptămână înainte ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe noua lege a restituirii proprietăţilor confiscate abuziv de regimul comunist, proiectul de act normativ nu a fost încă făcut public şi nici supus dezbaterii publice. Mai mult, ministerele aduc încă modificări la proiectul care urmează să decidă soarta a zeci de mii de persoane.

Conţinutul exact al proiectului de lege nu este însă cunoscut pentru că nu a fost publicat pe website-ul Guvernului, deşi mai sunt şapte zile până la asumarea răspunderii în Parlament. Mai mult, grupul interministerial responsabil de acest proiect de lege, din care face parte şi ANRP, se întâlneşte azi pentru a definitiva ultimele modificări, potrivit lui George Băeşu, preşedintele ANRP.

Asociaţiile foştilor proprietari trag însă un semnal de alarmă că acest proiect de lege creează inechităţi şi ar putea încuraja din nou corupţia şi specula. Şi legea de despăgubire prin acordare de acţiuni la Fondul Proprietatea a făcut posibile grave inechităţi şi acte de corupţie.

Drept reacţie, foştii proprietari au trimis la Parlament propriul proiect de lege prin care cer despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi nu mai pot fi restituite în natură fie prin acordarea de obligaţiuni de stat cu scadenţă la zece ani, fie prin acordarea de acţiuni la companiile de stat, fie prin acordare de despăgubiri în numerar eşalonate pe mai mulţi ani. Pentru despăgubiri de până la 300.000 de euro, foştii proprietari cer eşalonarea plăţilor pe trei ani, iar pentru despăgubirile pentru sume de peste 10 milioane de euro plăţile să se întindă pe un interval de zece ani.

Foştii proprietari susţin că proiectul lor de lege a primit sprijinul a peste 50 de parlamentari.

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat tot de liberali ca soluţie de despăgubire a foştilor proprietari. Fondul, care a pri­mit iniţial de la stat active de circa 4 miliarde de euro, nu a acoperit însă toate solicitările.