După liberalizare, mai puţine terenuri de cumpărare de către străini


download (1)Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat că persoanele fizice străine nu vor cumpăra terenuri agricole la scară mare în România după liberalizarea tranzacţiilor, la 1 ianuarie 2014, însă statul vrea să introducă anumite condiţii la achiziţia terenurilor.
“Avem intenţia să introducem unele condiţii la achiziţia terenurilor de către persoanele fizice străine. De exemplu, de la o anumită suprafaţă în sus, să zicem 5 hectare, cumpărătorii să fie agricultori şi să aibă cunoştinţe în domeniu”, a precizat Irimescu la un seminar pe tema agriculturii. Acesta a amintit că şi în prezent străinii pot cumpăra terenuri în România, dacă înfiinţează o firmă.
“Nu cred că persoanele fizice vor cumpăra terenuri acum, când persoanele juridice străine au achiziţionat aproape un milion de hectare. (…) Răul a fost deja făcut, când s-a permis achiziţia terenurilor de către persoanele juridice”, a mai adăugat secretarul de stat.
Suprafaţa agricolă totală a României era în anul 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare constituie teren arabil.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a informat în luna octombrie că statul va lua unele măsuri, în 2013, pentru a limita cumpărările de teren de către străini, după liberalizarea pieţei, la 1 ianuarie 2014, stipulată în Tratatul de aderare la UE.