Deblocarea posturilor bugetare aprobate de Comisia de muncă


Parlament

În cadrul şedinţei comune al Comisiei de muncă din Senat şi cea de buget a fost adoptat un amendament propus de senatorul PSD Liviu Pop prin care sunt deblocate posturile bugetare din toate domeniile, însă actul normativ mai are nevoie de votul plenului şi al Camerei Deputaţilor.

De fapt acest amendament vine să elimine abrogarea articolului care prevedea blocarea angajărilor în sistemul bugetar “pe regula 15% din posturile vacantate să fie ocupate”.

Preşedintele Comisiei de muncă, Liviu Pop, a menţionat că în condiţiile în care există buget, se pot face aceste angajări. România are  angajamentele cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi FMI că în anul 2013 nu trebuie să depăşit 1.187.000 de bugetari, însă din datele pe care le-a prezentat Ministerul de Finanţe, acest plafon e depăşit cu 1.833, deci foarte, foarte puţin. În condiţiile în care cheltuielile de buget de personal sunt prevăzute în legea bugetului de stat, lucrurile sunt foarte simple: se vacantează un post, există buget, se scoate la concurs.

Proiectul de lege urmează să fie supus votului în plenul Senatului, urmând ca decizia finală în acest caz să fie luată la Camera Deputaţilor.