Modificarea legislaţiei privind acordarea de certificate verzi


energie verdePotrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, Guvernul va modifica legislaţia privind acordarea de certificate verzi, scăzând sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă, întrucât aceste proiecte au efect redus de multiplicare în economie şi duc la facturi ridicate pentru consumatori.

Premierul a declarată că Guvernul va menţine programul de sprijin al investiţiilor în energia regenerabilă, dar subvenţiile pe care statul român le mai acordă, în condiţiile în care multe state europene nu mai acordă astfel de ajutoare, trebuie rediscutate.

Guvernul sprijină producţia de energie regenerabilă prin sistemul de certificate verzi. Companiile care produc energie alternativă primesc gratuit de la stat certificate verzi, al căror număr variază în funcţie de tehnologie.

Legislaţia obligă furnizorii să cumpere aceste certificate de la producători. Costul achiziţiei acestor certificate se reflectă în facturile finale la consumatori, astfel că preţul electricităţii a crescut şi continuă să crească.

În România funcţionează centrale eoliene de 1.600 MW, unităţi fotovoltaice de 71 MW, centrale pe biomasă de 44 MW şi microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW. Toto­dată, sunt în teste centrale eoliene de 700 MW, microhidrocentrale de 2 MW şi unităţi pe biomasă de 1 MW.