Taxele suplimentare aplicate sectorului energetic – neconforme


energieÎn urma introducerii de la 1 februarie a taxelor suplimentare care vizează produse cum ar fi energia electrică, gazul natural sau cărbunele, România riscă să reintre în atenția Comisiei Europene. Mihai Petre, Senior Manager Vamă și Comerț Internațional în cadrul Deloitte România a declarat că neconformitatea taxelor suplimentare cu legislația europeană se observă cel mai ușor pentru produsele accizabile ca cărbune, gaz și electricitate.
Principalele modificări semnalizate de consultanții fiscali Deloitte sunt:
– taxele pentru fiecare MWh facturat de operatorii de transport și distribuție de energie electrică și gaz natural;
– 0,5% din veniturile societăților care se ocupă cu extracția/ exploatarea și comercializarea resurselor naturale (inclusiv cărbunele).
Reamintim că Guvernul a introdus de la 1 februarie o taxă pe monopolul natural care se aplică operatorilor din sectorul energiei electrice şi al gazului metan. Potrivit notei de fundamentare al proiectului, statul se aşteaptă la încasări suplimentare la bugetul de stat de 257,52 milioane lei în 2013, respectiv de 295,7 milioane lei, în 2014.
La energia electrică, valoarea taxei este de 0,45 lei/MWh şi este aplicabilă pentru energia pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de transport energie electrică sau gaze naturale şi respectiv valoarea de 1,25 lei/MWh energiei pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de distribuţie energie electrică sau gaze naturale.
La vânzarea gazelor naturale taxa asupra veniturilor suplimentare ce va fi plătită de operatorii economici care desfăşoară cumulativ activităţi de extracţie şi comercializare a gazelor naturale va avea o cotă de 60% din baza de calcul şi se va aplica tot din februarie 2013 până în decembrie 2014.