Schimbarea legii electorale are două direcţii


images (8)Politicienii anlizează modificarea legii electorale având de analizat şi ales fie introducerea unui sistem mixt de tip german care combină votul uninominal cu cel pe listă de partid, fie revenirea la votul pe liste folosit în perioada 1990-2004. Legea electorală în forma actuală a fost criticată dur presă şi de către societatea civilă deoarece a dus la creşterea numărului de parlamentari, fapt ce a dus la iniţierea negocierilor pentru redactare. Propunerile urmează a fi analizate de către o comisie parlamentară de cod electoral care va fi formată săptămâna viitoare.
Conform iniţiatorilor de proiect, Parlamentul ar urma să aibă în jur de 400 de membrii. Legislativul va rămâne bicameral, dar Senatul în jur de 100 de membri şi să aibă ca atribuţii reprezentarea regiunilor şi a autorităţilor administraţiei publice local, iarva avea în jur de 300 de membrii şi va avea, în continuare, atribuţii legislative.
Ideea schimbării legii electorale a fost pusă pe tapet de premierul Victor Ponta, care a şi explicat cum a ajuns USL  la cifra de 400 de parlamentari.