Noi reguli pentru înregistrarea în scopuri de TVA a societăților comerciale


TVA
În momentul în care decizi să îți deschizi o afacere este bine sa cunoști legislația pentru a nu cădea în anumite capcane. Mulți, sperând că afacerea va înflori, decid de la început să se înregistreze ca plătitori de TVA. Alții, mai prudenți, decid inițial să nu facă acest pas, și, dacă afacerea va merge bine și vor depăși pragul legal, vor face demersurile pentru a fi plătitori de TVA.

Având în vedere actualul Cod fiscal, legiuitorul român a decis că este necesar să stabilească noi criterii pentru cei care vor să se înregistreze ca plătitori de TVA. În acest sens, în Monitorul Oficial 5 din 5 ianuarie 2016 a fost publicat Ordinul ANAF 3840/2015 privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA. Prevederile sale se aplică de la 1 ianuarie 2016.

Căror categorii de entități se adresează?

Noutățile legislative se adresează societăților comerciale deja înființate și celor care urmează să se constituie la registrul comerțului și care solicită înregistrarea în scopuri de TVA. Rețineți că sucursalelor din România ale persoanelor impozabile care au sediul activității economice în afara României și care au obligația înregistrării în scopuri de TVA în România, nu li se aplică aceste criterii.

Știrile juridice arată că societățile care se înființează și doresc să fie plătitoare de TVA, au obligația ca în aceeași zi cu depunerea la registrul comerțului a cererii de înmatriculare, să depună la organele fiscale cererea de înregistrare în scopuri de TVA.

Care sunt criteriile stabilite de legiuitor pentru înregistrarea în scopuri de TVA?

Trebuie ca persoana impozabilă să nu se afle în situația de a nu desfășura activități economice în spațiul destinat sediului social și/sau celor secundare sau în afara acestora. În acest sens, persoana impozabilă va depune o declarație pe propria răspundere din care să rezulte dacă desfășoară sau nu activități economice la sediul social, punctele de lucru sau în afara acestora.

Este obligatoriu ca administratorii și/sau asociații persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA sau persoana impozabilă care solicită înregistrarea să nu aibă în cazierul fiscal infracțiuni sau anumite fapte (de exemplu, atragerea răspunderii solidare cu debitorul stabilită prin decizia organului fiscal, rămasă definitivă prin neexercitarea căilor de atac sau prin hotărâre judecătorească definitivă, dacă decizia organului fiscal a fost atacată în justiție sau atragerea răspunderii patrimoniale cu debitorul ajuns în stare de insolvență pronunțată prin hotărâre judecătorească definitivă pentru creanțele care fac parte din pasivul debitorului și sunt administrate de ANAF).

Acest criteriu se referă la administratori în cazul societăților pe acțiuni sau în comandită simplă, SRL și se referă la asociații societății, indiferent de cât dețin din capitalul social. Știrile juridice arată că dacă administratorii și/sau asociații nu sunt înregistrați fiscal în România, au obligația de a da o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu au comis infracțiuni.

Un alt criteriu se referă la evaluarea de către organele fiscale a intenției și capacității persoanelor impozabile de a desfășura activități care implică operațiuni taxabile sau scutite de TVA cu drept de deducere și operațiuni pentru care locul livrării se consideră ca fiind în străinătate dacă TVA ar fi deductibilă în cazul în care aceste operațiuni ar avea locul în România. În acest sens, persoana impozabilă va depune declarația pe proprie răspundere (formularul 088).

Care este procedura?

După ce se depun actele, organul fiscal verifică dacă acestea sunt complete. În cazul în care la cererea de înregistrare în scopuri de TVA, nu sunt anexate toate documentele, organul fiscal va notifica persoana impozabilă în termen de o zi lucrătoare de la depunerea cererii incomplete pentru a completa dosarul. Dacă persoana impozabilă nu se conformează, atunci organul fiscal o anunță că este în imposibilitatea de a soluționa cererea.

Dacă nu este îndeplinit unul dintre criterii, organul fiscal va respinge cererea fără a le mai verifica pe celelalte. Dacă primele două criterii sunt realizate, atunci urmează evaluarea organului fiscal în scopul de a identifica dacă există intenția și capacitatea persoanelor impozabile de a realiza activități care implică operațiuni taxabile sau scutite de TVA cu drept de deducere și operațiuni pentru care locul livrării se consideră ca fiind în străinătate dacă TVA ar fi deductibilă în cazul în care aceste operațiuni ar avea locul în România.

În urma acestei analize, se stabilește dacă persoana impozabilă îndeplinește criteriile de evaluare, sens în care se emite decizia prin care se aprobă solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA. Dacă nu sunt îndeplinite criteriile, se emite o decizie de respingere, iar dacă sunt îndeplinite parțial, organul fiscal invită pe reprezentantul persoanei impozabile pentru a clarifica situația.

Rețineți că invitația se va face în scris urmând să se indice, în mod obligatoriu, data, ora și locul la care contribuabilul trebuie să se prezinte, baza legală și scopul solicitării, precum și actele pe care are obligația de a le prezenta.

Știrile juridice precizează că persoana impozabilă poate cere o singură dată, pentru motive temeinice, amânarea datei de prezentare la organul fiscal. Dacă cererea se aprobă, se va comunica persoanei impozabile data la care a fost reprogramată vizita. Dacă nu se dă curs invitației, cererea de înregistrare în scopuri de TVA, se respinge.

Dacă reprezentatul firmei se prezintă la organul fiscal și furnizează datele solicitate, se va întocmi un referat cu propunerea de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA, pe baza căruia se va emite decizia. În cazul în care reprezentatul firmei se prezintă la organul fiscal și nu furnizează corect și complet datele solicitate, cererea se va respinge dacă firma este la prima cerere de înregistrare în scopuri de TVA și reprezentantul legal nu a fost sau nu este subiect al unui raport juridic fiscal, direct sau prin intermediul firmelor unde este asociat și/sau administrator, cu excepția persoanei impozabile care solicită înregistrarea. Dacă nu se decide respingerea, solicitarea și actele atașate sunt trimise către direcția regională antifraudă fiscală.

Cu sau fără TVA?

Firmele care sunt în curs de constituire și solicită înregistrarea în scopuri de TVA, vor primi decizia de admitere sau de respingere după data la care se comunică certificatul de înmatriculare la registrul comerțului. Cei care au depus cereri de înregistrare în scopuri de TVA până la 1 ianuarie 2016, vor beneficia de prevederile și procedura în vigoare la data depunerii.

Decizia de a plăti sau nu TVA pentru cei care sunt la început de drum trebuie cântărită bine, mai ales dacă majoritatea clienților săi sunt persoane fizice, pentru că TVA se va adăuga la prețul bunurilor sau al serviciilor, fapt ce va constitui un cost în plus.