Îți poți recupera de la stat banii pe taxa de poluare (auto) ! Vezi cum !


roadDe când se știu, românii plătesc biruri, taxe și impozite, astfel încât orice taxă care apare peste noapte nu mai miră pe nimeni. „De când suntem noi, românii,/Biruri grele am plătit,/Însă cum sunt azi stăpânii,/Nimeni nu ne-a biruit.” (Valeriu Cercel)

O taxă extrem de controversată a fost taxa de poluare care s-a aplicat pentru mașinile noi și/sau second-hand, indiferent dacă erau produse în România sau în străinătate. Taxa de poluare era datorată și cu ocazia primei vânzări pe piața națională a unor autovehicule de ocazie deja înmatriculate în România și cărora nu li se aplicase încă această taxă.

Această taxă de poluare a fost introdusă prin legea 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante de la autovehicule, dar a fost declarată ca ilegală de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Aceasta a decis, în 14 februarie 2014, că taxa auto instituită în 2012 contravine Articolului 110 al Tratatului de Funcționare al Uniunii Europene (TFUE), astfel încât taxa din 2012 este o taxă ilegală.

Cine poate cere înapoi taxa auto?

Cei care au plătit această taxă între 13-31 ianuarie 2012 și 1 ianuarie-14 martie 2013, pentru înmatricularea în România a unui autovehicul second-hand achiziționat dintr-un stat membru al Uniunii Europene. Pentru a vă primi banii înapoi trebuie să formulați o cerere de chemare în judecată în contradictoriu cu administrația financiară unde ați plătit taxa de poluare și cu administrația fondului de mediu.

La cererea de chemare în judecată veți atașa copii de pe următoarele acte:

– cartea de identitate a mașinii;

– contractul de vânzare-cumpărare a mașinii;

– chitanța ce atestă faptul că ați achitat taxa de poluare. Pot fi cazuri în care nu mai există o copie  a acestei chitanțe și atunci puteți merge la administrația financiară unde ați plătit-o. Acolo veți face o cerere și veți solicita să vi se elibereze o copie de pe acea chitanță;

– decizia de impunere a plății taxei auto emisă de adminsitrația financiară.

Cererea o veți depune la tribunalul de la sediul pârâtului. Hotărârea pronunțată de tribunal va putea fi atacată cu recurs, judecat la curtea de apel.

După ce sunteți fericitul posesor al unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile trebuie să mai faceți un singur demers: să vă recuperați banii, pe care i-ați primit doar pe hârtie.

În acest sens, legiuitorul a elaborat un program legislativ pe care l-a publicat în “Monitorul Oficial” nr. 454 din 20 iunie 2014, prin care a stabilit care este procedura de efectuare a plății sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect restituirea taxei de poluare pentru autovehicule și a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a intra în posesia banilor?

Pasul 1

Să aveți o hotărâre judecătorească executorie, care vă dă dreptul să cereți sumele reprezentând taxa de poluare plus dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată.

Pasul 2

Formulați o cerere de restituire la organul fiscal competent. Potrivit portalului juridic, dacă solicitantul rambursării taxei auto este o persoană juridică, acesta va depune cererea de restituire la administrația financiară unde firma este înregistrată ca plătitoare de taxe și impozite, iar dacă este persoană fizică cererea va fi adresată organului fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul.

Rețineți că cererea de restituire trebuie depusă în termen de 5 ani, începând de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care ați obținut hotărârea judecătorească executorie! De exemplu, dacă ați obținut hotărârea în 15 martie 2014, veți putea depune cererea de restituire începând cu 01.01.2015 până la 31.12.2020.

La cererea de restituire se atașează copie legalizată de pe hotărârea judecătorească executorie şi copie de pe actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice. Dacă solicitantul este persoană juridică, va atașa și copie de pe împuternicirea din partea societății pentru acest demers.

Potrivit programului legislativ, cererea și actele de mai sus pot fi depuse fie direct la registratura organului fiscal, fie pot fi trimise prin poștă cu confirmare de primire. Termenul legal de soluționare a cererii este de 45 de zile.

Pasul 3

Pot fi cazuri în care organul fiscal solicită și alte documente în afara celor depuse. Cel interesat are 30 de zile de la momentul la care primeşte solicitarea organului fiscal, pentru a depune noile acte în susținerea cererii. În acest caz, termenul legal de soluționare a cererii se va prelungi cu perioada cuprinsă între data la care i s-au cerut noile documente și data înregistrării primirii acestora la organul fiscal.

Dacă contribuabilul nu le depune în termenul legal, cererea sa de restituire va fi respinsă.

Pasul 4

Organul fiscal verifică dacă contribuabilul nu a mai solicitat/primit taxa pentru acea mașină și apoi transmite la Administrația Fondului de Mediu aceste date. AFM va stabili graficul de restituire.

În cât timp își vor recupera contribuabilii banii?

Taxa de poluare, dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată vor fi plătite pe parcursul a 5 ani, cu plata anuală a 20% din valoarea acestora. Cei interesați nu vor primi integral banii achitați pe taxa de poluare, ci în mod eșalonat. Dacă veți începe să primiți banii în 2015, abia în 2020 îi veți recupera în totalitate!

Prima tranșă anuală se va restitui începând cu luna următoare comunicării de către AFM  a graficului de restituire către organul fiscal. Pentru celelalte tranșe anuale, perioada de restituire pentru cererile depuse în primul semestru al fiecărui an, este luna aprilie a fiecăruia din următorii 4 ani. Dacă cererile sunt depuse în al doilea semestru al fiecărui an, perioada de restituire este luna noiembrie a fiecăruia dintre următorii 4 ani.

Practic, dacă cererea este depusă între luna ianuarie și iunie a unui an, banii vor fi primiți în  luna aprilie a anului următor depunerii, iar pentru cererea depusă între luna iulie și decembrie a unui an, banii se vor primi în luna noiembrie.

 S-a dat liber la recuperarea banilor pentru taxa auto!

Din acest joc de-a taxa de poluare „lucrul care trebuie ținut minte este că, ce dă guvernul, este mai întâi luat.(John Coleman)

După atâta timp petrecut prin instanțe, fericiții posesori ai hotărârilor judecătorești au înțeles că „așa ne hărăzise Dumnezeu/Să-avem țară bogată,/Din rău s-o ducem și mai rău/Și veșnic buni de plată.” (Vasile Iușan)