Ce trebuie să faci ca să ți se anuleze datoriile la stat sau să amâni plata lor?


amnistia fiscala
Mai este puțin și acest an se încheie. Cu bune și cu rele, a mai trecut o etapă din viața noastră și, ca la orice final de an, oamenii își fac bilanțul anului ce s-a scurs. Fiindcă intrăm în luna cadourilor, statul s-a gândit să îi răsplătească cum se cuvine pe românii care își vor achita până la 31 martie 2016 toate datoriile restante față de bugetul de stat la 30 septembrie 2015. Aceștia vor beneficia de anularea penalităților de întârziere. Acest cadou a fost lansat încă din 21 octombrie 2015 când a intrat în vigoare OUG 44/2015.

Ca de fiecare dată, a trebuit să mai așteptăm ceva vreme ca să apară și normele de aplicare pentru a ști exact care sunt pașii de urmat pentru a putea beneficia fie de anularea, fie de eșalonarea la plată a acestor obligații fiscale. Astfel, în Monitorul Oficial 874 din 23 noiembrie 2015 a fost publicat și a intrat în vigoarea Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 3831/2015 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale în cazul creanţelor administrate de către organul fiscal central publicată în Monitorul Oficial 785 din 21 octombrie 2015.

Ce datorii se șterg cu buretele?

Condiția ca statul să șteargă penalitățile de întârziere ale  românilor este ca până la 31 martie 2016, cei în cauză să își achite datoriile restante la 30 septembrie 2015 față de bugetul de stat.

Știrile juridice arată că se vor anula penalitățile de întârziere și o cotă de 54,2% din dobânzile aferente sumelor datorate de contribuabili către stat, sume restante la 30 septembrie 2015, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: obligațiile de plată principale restante la 30 septembrie 2015 sunt achitate până la 31 martie 2016 și până la 30 iunie 2016 este achitată o cotă de 45,8% din dobânzile aferente sumelor datorate.

Românii care doresc anularea obligațiilor de plată accesorii sau amânarea la plată și îndeplinesc condițiile cerute de legiuitor, trebuie să urmeze pașii prevăzuți de noul act normativ.

Noutățile legislative arată că obligațiile de plată accesorii la care se face referire sunt: obligațiile de plată principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, obligațiile de plată principale declarate suplimentar de contribuabil prin declarație rectificativă prin care se corectează obligațiile fiscale cu scadențe anterioare datei de 30 septembrie 2015, inclusiv, obligațiile de plată principale cu termene de plată până la 30 septembrie 2015, inclusiv și stinse până la această dată și obligațiile de plată principale cuprinse în decizii de impunere emise ca urmare a unei inspecții fiscale în derulare la 21 octombrie 2015.

Ce trebuie făcut pentru amânarea plății?

Românii care cer amânarea plății, vor depune la registratura organului fiscal sau prin poștă o notificarea în acest sens. Ea va fi soluționată în 5 zile lucrătoare de la data înregistrării prin emiterea unei decizii de amânare la plată a obligațiilor accesorii.

Rețineți că notificarea va cuprinde, în mod obligatoriu, datele de identificare ale contribuabilului, intenția de a beneficia de anularea obligațiilor de plată accesorii, data și semnătura. În baza acestei notificări, organul fiscal comunică contribuabilului și instituțiilor de credit la care acesta are conturile bancare deschise decizia de amânare de la plată a obligațiilor de plată accesorii.

Rețineți că pentru obligațiile de plată accesorii amânate la plată nu începe și nu se suspendă executarea silită, nu se efectuează stingerea până la soluționarea cererii de anulare a accesoriilor sau până la 30 iunie 2016 inclusiv, dacă nu se depune această cerere.

Noutățile legislative arată că dacă cel în cauză nu depune cererea până la 30 iunie 2016, va pierde dreptul de a beneficia de amânarea la plată. Dacă sunt contribuabili care au înființate sedii secundare înregistrate fiscal, facilitățile se vor acorda pentru obligațiile de plată datorate de aceștia și pentru cele ale sediilor sale secundare, urmând a fi analizate raportat la totalul obligațiilor contribuabilului și a sediilor sale secundare.

Cum se anulează obligațiile de plată accesorii?

 Se vor anula penalitățile de întârziere și o cotă de 54,2% din dobânzile aferente sumelor datorate de contribuabili către stat, sume restante la 30 septembrie 2015 dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: obligațiile de plată principale restante la 30 septembrie 2015 sunt achitate până la 31 martie 2016 și până la 30 iunie 2016 este achitată o cotă de 45,8% din dobânzile aferente sumelor datorate.

Aceștia pot depune doar până la 30 iunie 2016 cererea de anulare a obligațiilor accesorii fie la registratura organului fiscal, fie prin poștă. În 5 zile lucrătoare se va emite decizia privind obligațiile de plată accesorii datorate până la data stingerii obligațiilor de plată principale aferente. Știrile juridice arată că, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, contribuabilul trebuie să aibă depuse toate declarațiile fiscale, iar cererea de anulare de plată a penalităților de întârziere trebuie depusă, sub sancțiunea decăderii, până la 30 iunie 2016.

Noutățile legislative precizează că, pentru a beneficia de facilitățile din OUG 44/2015, contribuabilul poate depune fie o singură cerere pentru toate facilitățile, fie câte una pentru fiecare facilitate.

Cum se anulează plata obligațiilor accesorii pentru contribuabilii care beneficiază de eșalonări de plată?

Dacă există contribuabili care beneficiază de eșalonare de plată la 30 septembrie 2015, aceștia pot beneficia de anularea penalităților de întârziere și a cotei de 54,2% din dobânzi. În acest sens vor depune o cerere la organul fiscal care va verifica dacă sunt îndeplinite condițiile de menținere a valabilității eșalonării la plată. Dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege, organul fiscal va emite decizia de anulare a obligațiilor de plată accesorii. În acest caz, cota de 54,2% din dobânda eșalonată la plată și nestinsă la 30 septembrie 2015 inclusiv se va restitui.

Cadoul statului: aministia fiscală

Pentru cei copleșiți de datorii, cadoul făcut de stat este binevenit, mai ales că la noi în țară nu se aplică principiul că „taxele ar trebui impuse în concordanță cu abilitatea de a le plăti.”  (Franklin D. Roosevelt) Anularea sau amânarea la plată a  obligațiilor de plată accesorii ar trebui să îi motiveze pe cei în cauză să facă efortul de a-și plăti datoria principală față de stat.

Dacă nu vor ști să beneficieze de această facilitate fiscală și se vor culca pe o ureche crezând că poate va urma și o altă amnistie, vor merita să suporte rigorile legii! Legiuitorul le acordă șansa să se trezească măcar în ceasul al doisprezecelea și să-și achite datoriile!

Cu sau fără amnistie fiscală, viața  a dovedit că  „taxă bună nu există.”  (Winston Churchill)