Verificarea conturilor şi depozitelor bancare ale celor executaţi silit


CCR2Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, art. 659 alin. 3 din Codul de procedură civilă a fost declarat neconstituţional, facând prin aceasta ca Ministerul Public să nu mai poată dispune verificarea conturilor şi depozitelor bancare deţinute de către persoanele executate silit.

La 21 noiembrie 2013, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului privind neconstituţionalitatea art. . 659 alin. 3 din Codul de procedură civilă.

Art. 659 alin. (3) preciza: Dacă cei sesizaţi nu dispun de informaţiile solicitate sau, după caz, refuză să le dea, Ministerul Public va întreprinde, la cererea executorului judecătoresc, diligenţele necesare pentru aflarea informaţiilor cerute, în special pentru identificarea entităţilor publice sau private la care debitorul are deschise conturi sau depozite bancare, plasamente de valori mobiliare, este acţionar ori asociat sau, după caz, deţine titluri de stat, bonuri de tezaur şi alte titluri de valoare susceptibile de urmărire silită”.

Asrfel, decizia CC a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 30/2014. Aceasta este definitivă şi general obligatorie începând de astăzi, cu putere numai pentru viitor.

Potrivit portalului juridic al CC, hotărârea se va comunica celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, dar şi Avocatului Poporului.