Veniturile la buget se vor diminua în urma eliminării unor taxe consulare


300x195_buget

MAE a precizat că, potrivit unui studiu de impact bugetar, veniturile la buget se vor diminua cu 2,6 milioane de euro anual în urma eliminării unor taxe consulare.

Ministerul consideră că prin emiterea de cărţi de identitate de către consulate, se vor acoperi pierderile de la buget care au survenit în urma eliminării unor taxe prin adoptarea recentă a O.U.G. nr. 64/2014, publicată în Monitorul Oficial.

Se preconizează că, cel puţin în statele membre ale Uniunii Europene, unde cartea de identitate este recunoscută ca document de călătorie, cetăţenii români vor apela pe scară largă la acest serviciu consular, ceea ce va constitui o sursă importantă de majorare a veniturilor la bugetul de stat.

Totodată, MAE consideră că eliminarea taxei pentru înscrierea certificatelor de naştere în registrele de stare civilă româneşti îi va determina pe părinţi să solicite servicii consulare taxabile.

Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 64/2014 pentru modificarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare au fost eliminate mai multe taxe consulare.