Va fi înfiinţată o Comisie care va inventaria şi declasifica documentele din arhiva DGPA!


Guvernul a aprobat printr-o hotărâre constituirea unei Comisii care va inventaria, declasifica sau, acolo unde va fi cazul, va trece la un alt nivel de clasificare sau de secretizare documentele din arhiva DGPA, după care le va preda instituțiilor cu competențe în domeniu. Activitatea comisiei se va desfășura pe o perioadă de maxim 3 ani, cu respectarea prevederilor legale privind protecția informațiilor clasificate și a datelor cu caracter personal.

Prin decizia de declasificare a documentelor menționate în anexa actului normativ aprobat – procesul-verbal încheiat în data de 14 aprilie 2008 la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor și două rapoarte privind activitatea Comisiei constituite prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 2418/C din 24 septembrie 2007 – se va asigura accesul unei categorii mai largi de cetățeni la documentele respective, cu respectarea condițiilor legale specifice fiecărei categorii de informații.

Informațiile astfel desecretizate pot fi comunicate, în condițiile legii, oricărei entități fizice sau juridice, la cererea acestora.

Comisia va fi alcătuită din 5 membri, numiți prin ordin al ministrului Justiției – doi din cadrul Ministerului Justiției, doi propuși de către Secretariatul General al Guvernului și unul din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.