Un proiect prevede restituirea taxei auto până la 31 decembrie 2018


Restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se va face până cel târziu până la 31 decembrie 2018, iar pentru timbrul de mediu pentru autovehicule până la 31 martie 2019, pe baza unei proceduri administrative, reiese din prevederile Proiectului de ordin privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a OUG 52/2017, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului.

Sumele restituite vor conţine şi dobânda aferentă calculată pe baza sumei de restituit înmulţită cu numărul de zile aferent perioadei cuprinsă între data perceperii taxei/timbrului şi data restituirii efective şi cu nivelul dobânzii prevăzut în Codul de procedură fiscală, respectiv de 0,02% pe zi.

Pentru a primi înapoi taxa, contribuabilul trebuie să depună o cerere la administraţia fiscală centrală competentă în administrarea acestuia. La cerere se vor anexa documentul doveditor al plăţii taxei, respectiv chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plăţii acesteia, în original sau în copie. De asemenea, este nevoie de cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare, în copie, din care să reiasă calitatea contribuabilului de fost sau actual proprietar al autovehiculului pentru care se solicită restituirea sumelor.

În situaţia în care nu s-a putut identifica în baza de date documentul care atestă plata, compartimentul de specialitate al unităţii fiscale editează din sistem informatic o listă cu contribuabilii pentru care nu a fost identificată plata, care va cuprinde cel puţin următoarele informaţii: denumire sau nume şi prenume contribuabil/codul de identificare fiscală al contribuabilului, seria cărţii de identitate a autovehiculului, numărul şi data documentului de plată anexat de contribuabil la cerere sau, după caz, suma plătită pentru care nu a putut fi identificată plata taxei/timbrului a cărei restituire se solicită. După verificările aferente, compartimentul de specialitate va transmite unităţii Trezoreriei lista identificată.