Un proiect de lege prevede dreptul la pensia suplimentară


Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind cerinţele minime de creştere a mobilităţii salariaţilor între statele membre prin îmbunătăţirea dobândirii şi păstrării drepturilor la pensie suplimentară, document ce conţine noţiuni precum beneficiar latent şi drepturi la pensie latente.

Iniţiativa legislativă transpune astfel prevederile Directivei 2014/50/UE şi se va aplica numai perioadelor de angajare ulterioare datei de 23 mai 2018.

Proiectul prevede că angajaţii care au inclus, ca beneficiu în pachetul salarial, şi o pensie suplimentară (plătită la retragerea din activitate, după îndeplinirea vârstei de pensionare) îşi vor putea păstra drepturile la această sumă de bani, chiar dacă, înainte de a putea beneficia de ea, aleg să îşi schimbe locul de muncă şi să se mute într-o altă ţară membră a Uniunii Europene.

Iniţiativa legislativă nu se aplică dobândirii şi păstrării drepturilor la pensie suplimentară ale lucrătorilor care se deplasează pe teritoriul României în scop de muncă.