Un nou acord între România şi FMI


download (1)Consiliul directorilor executivi ai Fondului Monetar Internaţional a aprobat un nou acord stand-by pe 24 de luni, în valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST – Drepturi Speciale de Tragere – n.r.) pentru România.
FMI consideră că economia românească este încă vulnerabilă la şocuri externe, incluzând volatilitatea fluxurilor de capital, iar agenda reformelor nu a fost încă finalizată.
Potrivit directorului adjunct al FMI, Nemat Shafik, noul acord va sprijini continuarea politicilor, va oferi o rezervă şi va accelera reformele destinate stimulării creşterii economice, la fel va aşeza România pe calea spre ieşirea de sub sprijinul Fondului.
Potrivit FMI, reformele macro în sectoarele transporturilor şi energiei sunt importante pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri. De asemenea, liberalizarea preţurilor la energie, însoţită de măsuri de protejare a consumatorilor vulnerabili, ar trebui să continue.  În sectorul bancar, FMI pledează pentru accelerarea reparării bilanţurilor contabile în condiţiile în care creditele neperformante continuă să crească.