UE va propune ca licenţele de telecomunicaţii să fie acordate pentru o perioadă de minim 25 de ani


z Internet b_0Conform unui proiect comunitar de reformă a prevederilor care guvernează domeniul telecomunicaţiilor, Uniunea Europeană urmează să propună ca licenţele de telecomunicaţii să fie acordate pentru o perioadă de minim 25 de ani.

CE încearcă de mai mulţi ani să coordoneze modul în care guvernele naţionale alocă blocuri de frecvenţe către operatorii de telefonie mobilă, în încercarea de a crea o piaţă unică de telecomunicaţii la nivel european. Totuşi, autorităţile naţionale sunt reticente la ideea de a renunţa la controlul asupra licitaţiilor pentru acordarea de licenţe, pe care le consideră o resursă naţională.

Conform proiectului, licenţele vor fi acordate pe o perioadă de cel puţin 25 de ani iar UE va avea puterea de a adopta linii directoare obligatorii cu privire la unele condiţii din procesul de atribuire a licenţelor precum termenul limită pentru alocarea de spectru şi împărţirea spectrului.

Comisia Europeană a făcut o prioritate din dezvoltarea rapidă tehnologiei 5G în Europa şi evaluează că această tehnologie va aduce beneficii de 146,5 miliarde de euro pe an.