UE a aprobat propunerea de facilitare a accesului la piețele financiare pentru IMM-uri


Reprezentanții permanenți ai UE au aprobat poziția Consiliului privind o propunere de facilitare a accesului la piețele financiare pentru IMM-urile care urmăresc să fie cotate și să emită valori mobiliare, garantându-se totodată protecția investitorilor și integritatea pieței. Inițiativa vizează îndeosebi „piețele de creștere pentru IMM-uri”, o categorie de locuri de tranzacționare introdusă recent, destinată micilor emitenți, potrivit unui comunicat.

Din cele 20 de milioane de IMM-uri din Europa, doar 3000 sunt în prezent cotate la burse de valori. Această situație se datorează, pe de o parte, costurilor de conformare ridicate și, pe de altă parte, nivelului insuficient de lichiditate. Prin urmare, normele propuse au drept scop reducerea sarcinii administrative și eliminarea birocrației cu care se confruntă întreprinderile mai mici.

Propunerea conține modificări aduse regulamentelor privind abuzul de piață și privind prospectul, care sporesc caracterul proporțional al obligațiilor impuse emitenților de pe piețele de creștere pentru IMM-uri, menținând totodată îndeosebi integritatea piețelor:

– sarcină administrativă mai raționalizată, care să mențină integritatea piețelor și nivelul de informații furnizate investitorilor, în special în ceea ce privește obligațiile de raportare referitoare la persoane care au acces la informații ce influențează prețurile („listele persoanelor care au acces la informații privilegiate”)
– un „prospect” simplificat, mai adecvat pentru IMM-urile care au fost deja cotate pe o piață de creștere pentru IMM-uri.