Traficul de frontieră între România şi Ucraina


PASAPOARTE - REGLEMENTARI

Acordul de mic trafic de frontieră între România şi Ucraina, are dept scop reglementarea condiţiilor de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei .

Potrivit noutăților legislative, documentul, care urmează să fie semnat după ce Ucraina finalizează procedurile interne, va nota condiţiile de trecere a rezidenţilor aflaţi în zona de frontieră a celor două state. Astfel, persoanele aflate la maximum 30 de kilometri de o parte şi de alta a frontierei comune vor putea tranzita graniţa şi pot rămâne în ţara vecină maximum trei luni.

Cei care vor putea beneficia de prevederile acordului sunt persoanele care locuiesc de cel puţin 3 ani, în mod legal, în zona de frontieră a României sau a Ucrainei, tot aici se adaăgă şi soţul/soţia, copii minori sau majori, chiar dacă aceştia sunt prezenţi în regiune de mai puţin de trei ani.

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean a declarat că în prezent, acordul a fost semnat ad referendum (parafat), ceea ce înseamnă o autentificare cu caracter provizoriu a textului convenit în urma negocierilor, iar după ce partea ucraineană îşi va finaliza procedurile interne, acordul va fi semnat definitiv de ambele părţi.