Timbrul de mediu de la 15 martie


images (6)OUG privind timbrul de mediu a fost adoptată de Guvern şi se va aplica din 15 martie, termen până la acre se vor adopta şi normele metodologice de aplicare. Timbrul de mediu va fi achitat de toţi proprietarii care nu au plătit taxa de primă înmatriculare.
Timbrul de mediu este un instrument necesar pentru înnoirea parcului auto din România şi reducerea gazelor cu efect de seră.
Forma noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu, cu o formulă de calcul diferită, va conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro. Taxa va rămâne la aceleaşi cote pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu va fi plătit nimic. Taxa va fi însă calculată diferit pentru maşinile cu motoare pe benzină şi pentru cele cu motoare diesel, conform ultimelor declaraţii ale ministrului Mediului.
Timbrul va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere, dar nu şi în cazul tranzacţiilor civile (moştenire sau partaj). Cei care au plătit actuala taxă de poluare nu vor mai plăti timbrul de mediu.