Termen de restituire a taxei auto de poluare


Taxa-de-poluare
Noutăţi legislative: Potrivit O.U.G. nr. 8/2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 151 din 28 februarie 2014, şoferii care au obţinut în instanţă restituirea banilor achitaţi pentru taxa auto de poluare îşi vor putea primi banii în baza unei proceduri.

Conform alineatului (1) din art. XV la actul normativ aprobat “Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora“.

Taxa auto instituită în 2012 a fost declarată ilegală de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, stabilindu-se că taxa de poluare contravine reglementărilor europene, iar contribuabilii români nu pot plăti o taxă pentru o maşină achiziţionată din Uniunea Europeană, întrucât ţara noastră este deja stat membru.