Taxă pe ambalajele nereturnate


thermoformed_food_packaging_64079600

Potrivit unui proiect de OUG publicat pe site-ul Guvernului, românii vor rambursa la magazin ambalajele reciclabile, sau vor plăti o taxă. În acest mod, Guvernul vrea să soluţioneze problema deşeurilor din ambalaje, care riscă să genereze scumpiri de până la 30% la produsele alimentare.

Legea privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deșeurilor de ambalaje intrată în vigoare anul trecut, la fel ca şi actualul act normativ, prevede că “operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile vor fi obligaţi să primească ambalaje reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea cumpărătorului, valoarea depozitului”.

Fiindcă, Legea nr. 249/2015 s-a dovedit a fi imposibil de pus în practică, în noul proiect se va schimba modul de implementare a acestei prevederi.

“Procedura de implementare, control și monitorizare a schemei de garanție-returnare se aprobă prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.”, se arată în proiect.