Taxa care va influenţa creşterea costului AUTOSTRĂZILOR româneşti


taxe autostrazi

Începând cu această lună, taxa specială de 0,5% din venituri impusă companiilor cu activităţi în exploatarea şi extracţia resurselor minerale va exercita o presiune suplimentară asupra producătorilor de ciment.
În pofida majorării preţului electricităţii care crescuse cu 7%-10%, iar motorina se scumpise cu 20%, în 2011 a scăzut preţul la ciment cu 1,9%.  De asemenea pe parcursul lui 2012, preţul la ciment s-a menţinut, şi preţul mediu la producător a fost de 0,42 lei/kg.

Însă în 2013 s-a mai adăugat o nouă presiune pe costurile de producţie, prin taxarea lunară a „cimentiştilor“ cu 0,5% din veniturile obţinute din exploatarea şi extracţia resurselor minerale. Taxa era valabilă iniţial pentru intervalul februarie 2013 – decembrie 2014, însă se aplică inclusiv resurselor exploatate înainte de februarie şi comercializate după această dată, conform normelor metodologice pregătite de Guvern. Dar până ce nu este clar dacă taxa se va aplica doar entităţilor care se ocupă de extracţia resurselor minerale sau şi celor care procesează aceste materiale.

Documentul guvernamental arată că în cazul companiilor care folosesc resursele naturale extrase ca materii prime pentru obţinerea altor produse, cum este cazul cimentului,  impozitul va fi datorat pentru partea din venitul rezultat din comercializarea produselor finite. Taxa a fost impusă de Guvern deoarece sistemul de redevenţe urmează să fie revizuit abia începând cu 2014-2015.