Strategie ANCOM pentru comunicaţiile digitale 2020


ancom
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a lansat în consultare publică proiectul documentului “Strategia ANCOM pentru comunicaţiile digitale 2020“.

Documentul supus consultării publice conţine o analiză-diagnostic a situaţiei actuale în sectorul comunicaţiilor, însoţită de o trecere în revistă a perspectivelor şi tendinţelor de viitor. Pe baza acestor elemente sunt formulate priorităţile strategice şi propuse principalele direcţii de acţiune ale ANCOM pentru următorii 5 ani.

Analiza strategică urmează adoptării în 2015 a unor politici şi strategii sectoriale importante pe plan naţional şi european, vine în contextul intrării în vigoare a Regulamentului UE privind internetul deschis şi eliminarea roamingului în Europa şi se desfăşoară odată cu dezbaterile privind revizuirea cadrului european de reglementare a comunicaţiilor şi cu transpunerea în România şi aplicarea în practică a măsurilor privind reducerea costurilor reţelelor de bandă largă.

Analiza-diagnostic pe teme strategice a ANCOM arată că piaţa românească de comunicaţii are un profil concurenţial bazat în continuare pe infrastructuri, pe reţele performante aflate în expansiune puternică sau modestă. Pe fondul unor tarife competitive, consumul de telefonie mobilă şi internet fix înregistrează valori consistente, în timp ce alte servicii, precum internetul mobil, se află în plin avânt. Creşterea bazată pe dezvoltare tehnologică a performanţelor reţelelor nu s-a epuizat, iar măsuri pentru stimularea partajului activelor şi facilitarea accesului la infrastructurile existente vor alimenta creşterea performanţelor şi extinderea reţelelor cu investiţii mai mici.

Priorităţile strategice identificate de analiza ANCOM sunt: promovarea competitivităţii reţelelor, maximizarea disponibilităţii serviciilor şi capitalizarea beneficiilor reţelelor IP. Pentru materializarea acestora, ANCOM a identificat o multitudine de iniţiative grupate în 13 direcţii de acţiune, formulate şi discutate în documentul supus consultării.

Printre principalele direcţii de acţiune ale Autorităţii se regăsesc reglementarea simetrică a accesului la reţele şi adaptarea la reţele tot mai partajate, garantarea neutralităţii reţelelor (Net Neutrality), interconectare IP pentru servicii de voce, stimularea cererii de servicii, îmbunătăţirea proceselor de licenţiere şi a planificării şi utilizării spectrului.