Strategia naţională militară şi Carta Albă a Apărării vor fi puse în acord cu măsurile NATO şi UE


licitatii

Potrivit declarațiilor ministrului Apărării, Mircea Duşa,  în cadrul unei întâlniri cu amiralul Mark Ferguson, şeful Comandamentului forţelor întrunite aliate de la Napoli (Italia), a avut loc o analiză a felului în care sunt realizate obiectivele stabilite în planul de reasigurare pe flancul estic, a felului în care este asigurată prezenţa trupelor NATO, prin rotaţie, în această zonă, pe teritoriul României şi pe Marea Neagră.

Am subliniat că România este o oază de stabilitate în zonă şi am subliniat pilonii importanţi de securitate ai României, în primul rând politicile proprii în domeniul securităţii naţionale, apartenenţa la NATO, la UE, dar şi parteneriatul strategic între România şi SUA. Urmează ca, în termenul prevăzut de lege, preşedintele României să prezinte în Parlament Strategia naţională de apărare, iar, ulterior, MApN va întocmi Carta Albă a Apărării şi Strategia naţională militară care va fi pusă de acord cu măsurile de reasigurare pe flancul estic al NATO şi UE“, a mai precizat ministrul.

De asemenea, Mircea Duşa a mai arătat că în cadrul întâlnirii au discutat şi despre misiunile din Afganistan în cursul anului 2015, despre operaţionalizarea Bazei de la Deveselu, care reprezintă o capabilitate defensivă a NATO. Baza va funcţiona sub autoritatea Comandamentului forţelor întrunite aliate de la Napoli.