Strategia de dezvoltare teritorială a României


strategieGuvernul a adoptat un proiect de lege privind aprobarea Strategiei de dezvoltare teritorială a României (SDTR) “România policentrică 2035. Coeziune şi competitivitate teritorială, dezvoltare şi şanse egale pentru oameni”.

Guvernul, prin Strategiei de dezvoltare teritorială a României, propune ca dezvoltarea teritoriului României în perspectiva anului 2035 să fie concentrată pe asigurarea unui teritoriu funcțional, administrat eficient, astfel încât să fie asigurate condiții atractive de viață și locuire pentru cetățenii săi şi să aibă un rol important în dezvoltarea zonei de sud-est a Europei, se arată într-un comunicat.

De asemenea, Strategia stabileşte o viziunea integratoare a acțiunilor de dezvoltare la nivelul teritoriului naţional, în conexiune cu evoluțiile din spațiul european și international. În acest sens, SDTR vizează creşterea accesibilităţii către zonele dezvoltate din centrul Europei și valorificarea poziţiei geografice a teritoriului naţional și deschiderea la Marea Neagră, pentru o repoziționare a României ca actor-cheie în circuitele economice între spațiul european vestic şi spațiul estic, mai arată Executivul.

Printre obiectivele generale pe care Guvernul și le propune se numără:
– asigurarea unei integrări funcționale a teritoriului național în spațiul european, prin sprijinirea interconectării eficiente a rețelelor energetice, de transporturi și broadband;
– creșterea calității vieții prin dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare și a serviciilor publice, în vederea asigurării unor spații urbane și rurale de calitate, atractive și incluzive;
– dezvoltarea unei rețele de localități competitive și coezive, prin sprijinirea specializării teritoriale și formarea zonelor urbane funcționale; ş.a.