Ştiaţi că utilizarea dronelor are o reglementare legală distinctă?


Dronele comerciale au fost create și utilizate în ultimii ani cu un scop prioritar: acela de filmare aeriană.

Filmările realizate cu dronele sunt nu numai spectaculoase, ci și din ce în ce mai cerute de companii, atât pentru promovare, cât și pentru distracția publicului larg.

Subliniem că acestea sunt privite drept/denumite „aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord”, iar pentru prima dată, au primit o reglementare prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 8 din 13 ianuarie 2014 pentru stabilirea condiţiilor de operare în spaţiul aerian naţional a aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord, care la articolul 4, prevede că o  aeronavă civilă motorizată fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 150 kg poate fi operată în spaţiul aerian naţional, în condiţiile respectării cerinţei prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: a) deţine un certificat de identificare emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau un certificat de înmatriculare ori un document echivalent emis de alt stat; b) în cazul în care aeronava are o masă maximă la decolare mai mare de 15 kg, deţine un permis de zbor naţional emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau un document de certificare tehnică echivalent emis de alt stat, recunoscut de Autoritatea Aeronautică Civilă Română; c) aeronava este asigurată, după caz, conform legii, pentru daune produse terţilor. Acest Ordin, şi-a încetat aplicabilitatea la data de 31 ianuarie 2016.

În prezent, reglementarea condiţiilor de utilizare, se realizează prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 806/2007 pentru aprobarea Reglementării aeronautice civile române RACR-AZAC „Admisibilitatea la zbor a unor categorii de aeronave civile”,