Statul Major General se va transforma în Statul Major al Apărării


images (97)Conform unui proiect de act normativ adoptat de Guvern, Statul Major General se va transforma în Statul Major al Apărării, având rolul în planificarea și conducerea operațiilor de nivel strategic, planificarea strategică și de contingență, dar și în instruirea comandamentelor și forțelor.

Astfel, actul normativ care vizează amendarea Legii 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării se impune din necesitatea alinierii la modificările cadrului normativ incident domeniului apărării, dar și la bunele practici folosite la nivelul NATO și UE.

De asemenea, iniţiativa legislativă precizează că pentru noțiunea de “forță” se realizează corelarea terminologică cu prevederile actelor normative cu privire la aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord, structura de forțe fiind redefinită.

Totodată, proiectul stabileşte alinierea domeniului de activitate și atribuțiilor Direcției Generale de Informații a Apărării la cerințele actuale ale mediului de securitate, inclusiv în domeniul apărării cibernetice.