Soluţie pentru ca tinerii să primească teren gratuit de la stat


terenuri agricoleMinistrul Agriculturii, Achim Irimescu, consideră că o eventuală creștere a redevenței plătită de fermierii care arendează pământurile statului ar putea a ajuta la acordarea de terenuri gratuite tinerilor de până în 40 de ani.

”Noi ne-am fi dorit să creștem redevența pentru că sunt fermieri care plătesc doar 400 de kilograme echivalent pe hectar iar la privat a ajuns în multe locuri și la 1500 de kilograme pe hectar. Eu am spus să creștem redevența și din banii pe care îi obținem în plus să cumpărăm terenuri agricole și dăm tinerilor cu titlu gratuit, câte 5 hectare așa cum a adoptat Parlamentul”, a precizat ministrul.

Ministrul crede că ajutorul ar fi doar un prim impuls pentru tineri având în vedere că deținând această suprafață pot depune mai departe proiecte pentru sub-măsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” prin care își pot înființa ferme în zonele rurale și pot să primească un sprijin nerambursabil de până la 50.000 de euro.

Totuşi, Achim Irimescu nu a precizat o dată exactă pentru mărirea redevenței și nici când această măsură ar putea fi pusă în aplicare.