Sesizarea PNL privind decizia de desfiinţare a Inspecţiei Muncii, discutată de CC


iccjCurtea Constituţională va discuta astăzi sesizarea PNL cu privire la desfiinţarea Inspecţiei Muncii şi Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială.

În data de 26 mai 2015, Senatul a adoptat legea de aprobare a OUG 86/2014 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

La 28 mai, grupul deputaţilor PNL a depus o sesizare la Curtea Constituţională în privinţa Legii de aprobare a OUG 86/2014.

În sesizare se arată că dispoziţiile articolului 5 din OUG 86/2014 încalcă alineatele 1, 4 şi 6 ale articolului 115 din Constituţie, conform cărora delegarea legislativă către Guvern este permisă doar în domenii care nu constituie obiectul legilor organice, iar ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate “numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, neputând afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie”.

Astfel, deputaţii PNL consideră că Guvernul nu a respectat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor, în condiţiile în care alineatul 4 al articolului 1 din Constituţie prevede că “statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale”.

Totodată, a fost încălcat şi alineatul 2 al articolului 117 din Constituţie, care prevede că “Guvernul şi ministerele, cu avizul Curţii de Conturi, pot înfiinţa organe de specialitate, în subordinea lor, numai dacă legea le recunoaşte această competenţă”.