Se trag semnale de alarmă asupra proiectului Legilor Justiţiei!


Modificările care vizează legile justiţiei prevăd atribuţii sporite pentru ministrul justiţiei, iar propunerile prezentate sunt mult mai ample decât cele anunţate iniţial.

Cele mai importante schimbări – unele de natură să stârnească îngrijorare – vizează Inspecţia Judiciară, competenţele CSM, dar şi modul în care procurorii-şefi îşi formează echipele, unele voci au afirmat că prin aceste modificări se creează premisele controlului puterii executive asupra celei judecătoreşti.

Președintele Asociației Procurorilor din România a declarat: “Textul de lege propus e mai amplu decât prezentarea făcută inițial. Inițial s-a precizat că procurorul general, procurorii-șefi ai DNA, DIICOT și adjuncții vor fi numiți de CSM la propunerea ministrului justiției. Dar în propunerea concretă se arată că CSM are dreptul să respingă o singură dată, ceea ce înseamnă că, la un moment dat, ministrul de justiție, cu sau fără voia CSM, va impune procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, precum și procurorii-șefi ai DNA și DIICOT”.