Se propun noi reguli de autorizare a construcţiilor aflate în situri arheologice!


Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică o ordonanţă de urgenţă care vizează scoaterea din atribuţia Primăriei Municipiului Bucureşti a operaţiunilor de autorizare a construcţiilor aflate în situri arheologice şi în zonele de protecţie a monumentelor istorice, pentru care nu există delimitare oficială.

În prezent, primăria generală este cea care emite certificate de urbanism şi autorizaţii de construire pentru construcţiile aflate pe o rază de 100 de metri de jur-împrejurul monumentelor istorice din Bucureşti. Această situaţie a condus la apariţia de blocaje şi a generat o serie de procese juridice.

Numai la nivelul primăriei Sectorului 6 există un număr de circa 100 de lucrări respinse pentru că se află în zona de protecţie a unui monument, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. În cazul Sectoarelor 1, 2 şi 3 o serie de lucrări au fost blocate, cu depăşirea termenului legal de 30 de zile în care certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire trebuie emise. Această situaţie a generat o serie de procese, amenzi şi cheltuieli bugetare suplimentare pentru unele dintre autorităţile administraţiilor publice locale ale municipiului Bucureşti, se menţionează în documentul citat.

,