Se pregătesc noi reglementări pe piaţa cerealelor!


Vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli, pe piaţa internă sau la export, se va face pe baza unor contracte de vânzare stabilite în mod unitar din punctul de vedere al clauzelor și condițiilor pentru toți producătorii agricoli. Măsura este inclusă într-o ordonanță de urgență adoptată de Guvern, în scopul întăririi disciplinei și creșterii responsabilității partenerilor pe filiera de comercializare a cerealelor.

Astfel, modelul de contract cadru va fi aprobat prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, la propunerea Organizației Interprofesionale „Cereale și Produse Derivate din România” – O.I.C.P.R

De asemenea, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, orice vânzare de cereale pe piața internă sau la export trebuie să facă obiectul unui contract scris între părți sau primii-cumpărători trebuie să facă o ofertă scrisă de a contracta.

Durata minimă a contractului de vânzare este de 6 luni, perioadă care se aplică și pentru oferta scrisă de a contracta.

Prevederile menționate nu aduc atingere drepturilor producătorilor de a refuza durata minimă de 6 luni, cu condiția ca refuzul să fie exprimat în scris, în termen de 15 zile de la primirea ofertei. În acest caz, părțile sunt libere să negocieze, în condițiile legii, toate elementele contractului.