Se ia în calcul graţierea pentru rezolvarea problemei supraaglomerării penitenciarelor


gratiereCele mai sumbre gânduri par să se adeverească se pare că ministrul Justiţiei ia în calcul graţierea pentru rezolvarea problemei supraaglomerării penitenciarelor. În schimb, spune că amnistia nu trebuie avută în vedere. Premierul se va întâlni cu ministrul justiţiei pentru a vorbi despre situaţia deţinuţilor.

Ministrul întrebat dacă se are în vedere și aministia, şi graţierea a răspuns: „Amnistia, din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere aministia, dar grațierea este un fenomen; şi asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este una atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă. În 2002 s-a dat ultima lege care vizează graţierea. Bineînțeles, cu eliminarea faptelor de corupţie, cu eliminarea faptelor grave”.

S-a argumentat că „În România, gradul de ocupare (în penitenciare) este de 150%. Noi avem 19 mii de locuri în penitenciare. În acest moment avem peste 8500 de deținuți în plus, avem în jur de 27 de mii de deținuti pe 19 mii de locuri”.