S-a votat introducerea planurilor de pensii personale cu caracteristici standard în UE


Parlamentul European a votat în favoarea normelor care introduc planuri de pensii personale cu caracteristici standard în întreaga UE. Acestea vor concura cu produsele naționale din domeniu și astfel vor oferi mai multe opțiuni pentru persoanele care doresc să economisească bani pentru pensionare, potrivit unui comunicat.

Pe piața țărilor europene există multe produse de pensii personale, însă acestea variază semnificativ. Produsul paneuropean de pensii personale (PEPP) își propune să ofere o alternativă simplă, cu caracteristici standard și costuri transparente care pot fi vândute transfrontalier.

Eurodeputata Sophie in ‘t Veld a subliniat că normele prevăd drepturi extinse pentru consumatori, inclusiv supravegherea paneuropeană de către Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale, informații clare care trebuie înmânate persoanelor ce urmează să utilizeze schemele de pensii personale, precum și consilierea obligatorie pentru ca investitorul să fie sigur ce cumpără și la ce se poate aștepta.