Românii cu maşini înmatriculate în Bulgaria riscă trecând Dunărea


numere bulgarestiAutorităţile bulgare ar putea confisca aproape 35.000 de autoturisme conduse de români în momentul în care acestea intră în ţară.

Este vorba de autoturismele înscrise pe numele unor bulgari săraci, în majoritatea cazurilor de etnie romă.

De ani de zile mii de români conduc autoturisme înmatriculate în Bulgaria, folosind procure emise de proprietarul oficial, cetăţean bulgar.

Asta pentru că taxele de prima înmatriculare în Bulgaria sunt de opt ori mai mici, în medie, faţă de cele din România.

Autoturismele sunt înmatriculate pe numele unui cetăţean bulgar care primeşte pentru acest serviciu între 25 şi 50 de euro. În schimbul acestei sume, el semnează o procură cu care românul poate să conducă liniştit maşina. Schema este ilegală, dar autorităţile fiscale din Bulgaria au început recent să inspecteze persoanele care au pe numele lor mai multe maşini.

În cele mai multe cazuri aceste persoane nu au nimic în afară de maşinile pe numele lor, aşa că în momentul în care un asemenea autoturism va intra în Bulgaria acesta va fi confiscat de stat.

Se aşteaptă ca mulţi români să rămână facă maşinile lor cu plăcuţe bulgăreşti în perioada minivacanţei de 1 mai şi de sărbătorile de Paşti (1-6 mai) când vor vizita litoralul bulgăresc.