România va negocia cu Malaysia încheierea unor Tratate în domeniul cooperării judiciare în materie penală


guvern
Guvernul a aprobat, prin memorandum, începerea negocierilor cu Malaysia cu privire la trei tratate care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală: asistenţă judiciară, transferul persoanelor condamnate şi extrădare.

În prezent, între România şi Malaysia nu există un cadru juridic în domeniul cooperării internaţionale în materie penală, discuţii preliminare pe tema încheierii unor tratate bilaterale cu Malaysia fiind demarate din anul 2012.

Având în vedere că, în prezent există în Malaysia cetăţeni români arestaţi pentru trafic de droguri, iar unul dintre aceştia a fost condamnat la pedeapsa capitală, România are interes pentru dezvoltarea cooperării judiciare în materie penală cu acest stat.

În anul 2013, Ministerul Justiţiei din România a transmis părţii malaysiene că este interesat să negocieze încheierea unor tratate cu Malaysia care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală, îndeosebi în ceea ce priveşte transferul persoanelor condamnate.

Ulterior, partea malaysiană a comunicat Ambasadei României adoptarea legislaţiei necesare pentru negocierea acestui tratat, fiind astfel create premisele pentru demararea discuţiilor asupra acestui tratat deosebit de importat pentru partea română.