România, membru titular în Consiliul de Administrație al OIM


1

România a fost aleasă pentru perioada 2014 – 2017 ca membru titular în Consiliul de Administrație al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), organism care este compus din 28 reprezentanți guvernamentali și câte 14 reprezentanți din partea patronatelor și a sindicatelor.

Guvernul României va depune toate eforturile pentru a apăra dreptul la libera circulație a forței de muncă și va reacționa fără rezerve atunci când cetățenii români vor fi atacați pe nedrept. Favorizăm politici care asigură un echilibru între măsuri active mai țintite spre generarea de locuri de muncă decente, inclusiv locuri de muncă verzi. Ne propunem tranziția către o creștere verde și inteligentă acompaniată de protecția socială, a menţionat Rovana Plumb, la Geneva.

De asemenea, ministrul delegat a anunțat că în cursul dezbaterilor s-a convenit că dialogul social este una dintre soluțiile prin care partenerii sociali abordează tranziția de la economia informală la cea formală, în toate formele sale de manifestare.

Cel mai important obiectiv al OIM este promovarea muncii decente pentru toți, alături de promovarea drepturilor în muncă, protecția socială și dialogul social. Structura sa tripartită unică — guverne, patronate, sindicate — reprezintă platforma de promovare a muncii decente.

Până la momentul actual, țara noastră a deținut calitatea de stat membru adjunct în Consiliul de Administrație al Organizației Internaționale a Muncii (OIM) de două ori: între anii 2005 și 2008, și din iunie 2011 până în iunie 2014.