România, condamnată de CEDO pentru încălcarea dreptului la respectarea vieţii private


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat astăzi o decizie finală importantă pentru România, cu privire la violența împotriva femeilor și a persoanelor cu ușoare dizabilități. Decizia indică celor care anchetează astfel de cauze că trebuie să acorde o sensibilitate specială cazurilor similare.

În hotărârea în cazul lui E.B. împotriva României (cererea nr. 49089/10), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât în unanimitate că a existat o încălcare a articolului 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) și a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cazul viza plângerea reclamantei potrivit căreia acuzațiile de viol nu au fost cercetate în mod corespunzător și a fost lipsită de drepturile sale procedurale.

Curtea a constatat că autoritățile nu au efectuat o investigație adecvată și au subliniat prea mult faptul că nu a rezistat presupusului său atacator. Datorită ușoarei sale incapacități intelectuale, cazul ei cerea o investigație sensibilă la context, dar nu a existat una.