Reţetele electronice într-un un nou format din 1 februarie 2014


reteta_electronica_doctor

Potrivit actului normativ publicat recent în Monitorul Oficial, Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1509/2013, începând cu 1 februarie 2014, prescrierea medicamentelor de către medici se va face pe baza unui formular de reţetă electronică actualizat.

Noul format va include o nouă secţiune, în care medicii vor completa situaţiile pentru care medicamentul a fost prescris.

Totodată, reţeta va conţine, în josul paginii, următoarea menţiune: “Foloseşte-ţi drepturile ! Alege să fii corect informat! La întocmirea reţetei, solicită medicului precizări privind preţurile medicamentelor recomandate”.

Chiar dacă s-a modificat modul în care medicamentele sunt prescrise, procedura de obţinere a unei reţete a rămas neschimbată: pacientul merge la medicul de familie, care îl consultă şi îi prescrie medicamentele necesare pentru tratarea afecţiunii.

Medicii au început să prescrie pacienţilor medicamente prin reţete electronice încă din 1 iulie 2012, însă, acum singura diferenţă este că medicul nu va mai scrie medicamentele în formularul clasic de prescripţie medicală, ci va completa reţeta folosind o aplicaţie informatică.