Reţete standardizate pentru toate ţările membre UE, din octombrie


medicina

Directivă la nivel european nr. 2012/52, include obligaţia statelor membre să standardizeze reţetele de prescriere a medicamentelor.  Astfel prin această directivă se speră ca toate neajunsurile sistemului sanitar vor putea să-şi găsească rezolvarea, şi anume prin introducerea pachetului de servicii medicale de bază şi a unei reţete standardizate pentru toate ţările membre, care să le permită pacienţilor români să-şi procure medicamentele din orice stat membru al Uniunii Europene.

Preşedinte fondator al Platformei Europene de Dezvoltare, Nela Păvăloiu, a menţionat în cadrul conferinţei cu tema “Sistemele de sănătate: propuneri inovatoare în vederea reducerii decalajelor uriaşe dintre România şi Uniunea Europeană” că unele din principalele probleme ale sistemului sanitar din România sunt finanţarea insuficientă şi accesul dificil al pacienţilor la tratament.

Problemele sunt cauzate, pe de o parte, de numărul mare de servicii care ar trebui acoperite de actualul pachet, din fondurile sociale, pe de altă parte, de nivelul scăzut al cotei contribuţiei la sănătate, de 10,7%, faţă de 12%, în ţările europene.

Directiva europeană trebuie să intre în vigoare în luna octombrie a acestui an şi prevede decontarea reţetelor în oricare ţară membră a UE. În cazul României, decontarea reţetelor compensate se face la nivelul de decontare din ţară.