Restricţionarea utilizării a trei pesticide dăunătoare albinelor


images

De la 1 decembrie 2013 va fi restricţionată temporar folosirea a trei dintre cele mai populare pesticide din cauza temerilor legate de pericolul pe care îl reprezintă acestea pentru viaţa albinelor, a anunţat Comisia Europeană (CE).

În acest sens pe  15 martie, în cadrul Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală, 15 state membre au votat pentru introducerea restricţiei, opt state membre au votat împotrivă, iar alte patru ţări s-au abţinut la votul din comitetul de apel care a examinat chestiunea.

Conform propunerii CE, va fi restricţionată utilizarea a trei neonicotinoide – clotianidin, imidacloprid şi thiamethoxam – pentru tratarea seminţelor, aplicarea pe sol şi tratarea plantelor şi cerealelor pe care le folosesc albinele. În plus, singurii care vor mai avea posibilitatea să folosească aceste pesticide sunt profesioniştii din domeniu. Excepţiile vor fi limitate numai la posibilitatea de tratare a plantelor atractive pentru albine din sere şi de pe câmpuri, dar numai după înflorire.