Restituirea taxei pentru emisii poluante


download (1)

O noutate utilă vine în atenţia miilor de români care au plătit la începutul acestui an taxa pentru emisii poluante. Astfel românii care au plătit taxa pentru emisii poluante pot cere în Justiţie restituirea banilor.

Acest fapt a apărut după ce un maramureşean a avut câştig de cauză, după câteva luni de proces. Astfel Curtea de Apel Cluj a admis o cerere făcută de un bărbat din Baia Mare care a solicitat restituirea taxei de poluare, care a fost plătită în anul 2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 9/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 17/2012, privind timbrul de mediu. Până în prezent, mai multe instanţe judecătoreşti din România au dispus respingerea acţiunilor proprietarilor de autoturisme care au achitat vechea taxă de poluare sau de emisii poluante, după data de 1 ianuarie 2013, pe motiv că discriminarea existentă în Ordonanţa 50/2005 şi Legea 9/2012 nu mai există.

Discrimarea se referă la faptul că cei care au cumpărat maşini din ţări ale UE erau obligaţi să plătească taxa de poluare, în timp ce alţii care au luat autoturisme noi sau second hand din România, nu.