Reluarea producţiei de vaccinuri de către Institutul Cantacuzino


download (1)Ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat că Institutul Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, a fost transformat, prin hotărâre de Guvern, în Serviciu de interes economic general, fiindu-i alocaţi 10 milioane lei din Fondul de rezervă al Executivului pentru reluarea activităţii.
Acesta a precizat că astfel se îndeplineşte angajamentul asumat prin programul de guvernare.
Conform acestuia, s-a aprobat şi Planul naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generate de eventuale epidemii şi pandemii.
Nicolăescu a precizat că banii alocaţi Institutului nu reprezintă ajutor de stat, ci o compensaţie financiară.
Totodată, a arătat că este pentru prima dată în România când se acordă unui institut statutul SIEG, însă şi un rol regional în prevenţia bolilor transmisibile.
Ministrul a specificat că rolul institutului va creşte şi se va putea implica mai bine în domeniul prevenţiei.
Potrivit acestuia, Institutul Cantacuzino şi-a început declinul în urmă cu trei ani, odată cu retragerea autorizaţiei de punere pe piaţă a vaccinurilor. Laboratorul de control al calităţii din institut a fost inspectat şi s-au făcut aprecieri pozitive, drept pentru care a demarat procedurile de acreditare.
Producţia de vaccinuri la Institutul Cantacuzino are o importanţă strategică. Vaccinul va fi produs la un preţ mai mic, raportul vaccin de import – vaccin produs de Institutul Cantacuzino va fi de 2,5 la 1. Astfel, se vor produce 3 milioane de doze.
Nicolăescu a mai subliniat că Institutul Cantacuzino va obţine toate acreditările de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi pentru producţia de BCG, Cantastim şi alte produse.